Kumina presentatie over het monitoringsysteem Prometheus bij de voorjaarsconferentie van NLUUG

Dinsdag 16 mei geeft één van onze medewerkers, Ed Schouten, een presentatie over het monitoringsysteem Prometheus op de voorjaarsconferentie van NLUUG.


Prometheus: een modern en schaalbaar monitoringsysteem

Het open source monitoringsysteem Prometheus is gestart in 2012, toen enkele ex-Google medewerkers bij hun nieuwe werkgever, SoundCloud, op zoek waren naar een vervanger voor Google’s Borgmon. Prometheus verschilt van traditionele monitoringsystemen zoals Icinga/Nagios doordat het een duidelijke scheiding heeft tussen gegevens en alerting-beleid. Dit maakt Prometheus ook een prima vervanger voor Munin, RRDTool, etc.

 

De volgende onderwerpen komen aan bod in de presentatie:
» Wat is het datamodel van Prometheus?
» Hoe komt Prometheus aan zijn data?
» Hoe raadpleeg ik de data en hoe werkt de querytaal?
» Hoe genereert Prometheus alerts?
» Hoe gebruiken wij binnen Kumina Prometheus?

 

Over de spreker Ed Schouten
Ed Schouten focust zich bij Kumina op het uitrollen van Kubernetes en Prometheus als vervanging voor de bestaande infrastructuur in Linux-clusters. Hiervoor werkte hij tussen 2012 en 2014 voor Google als Site Reliability Engineer, hier deed hij uitgebreide ervaring op met Borg en Borgmon, waar Kubernetes en Prometheus op gebaseerd zijn.

Ed is sinds ca. 2003 gebruiker en ontwikkelaar van Open Source Software. Sinds 2008 is hij ontwikkelaar bij het FreeBSD-project en het LLVM-project. Ook werkt Ed sinds eind 2014 aan CloudABI, een systeem waarmee eenvoudig zeer sterk gesandboxte software in C, C++ en Python geschreven kan worden.

 

Prometheus bij Kumina
Na jarenlang gebruik te maken van Munin voor graphing van metrics en Icinga voor alerting, heeft Kumina in 2016 besloten om over te stappen op Prometheus. Het grote voordeel van Prometheus is de mogelijkheid om metrics en alerting in 1 systeem te integreren. Hiernaast biedt Promtheus de mogelijkheid om makkelijker complexere alerting-regels schrijven. Het afgelopen jaar heeft Kumina diverse exporters (plugins) voor Prometheus ontwikkeld. Deze zijn terug te vinden op de Kumina Github-pagina.

 

Praktische informatie

Locatie:
Postillion Hotel Utrecht/Bunnik
Kosterijland 8, 3981 AJ Bunnik
Gratis parkeergelegenheid voor de deur

Datum en Tijdstip:
Dinsdag 16 mei 2017 van 08:30 uur tot 17:30 uur

Entree:
€ 132 in de voorverkoop of € 182 aan de deur, inclusief lidmaatschap NLUUG. Gratis toegang voor NLUUG leden.

Programma:
Kijk voor het volledige programma en alle presentatie op de website van NLUUG

Tags: , , , ,


Comments are closed.

Kumina designs, builds, operates and supports Kubernetes solutions that help companies thrive online. As Certified Kubernetes Service Partner, we know how to build real solutions.